Zelf ventilatiesysteem aanleggen

Een goed ventilatiesysteem waarbij alle ruimtes in de woning worden geventileerd is enorm belangrijk voor een goede gezondheid en leefcomfort. Wanneer je in een woning woont waar nog geen ventilatie aanwezig is kan er voor gekozen om dit zelf te plaatsen.

Zelf een ventilatiesysteem plaatsen kan geld besparen en is niet enorm complex. Enige technische kennis en handigheid is hiervoor wel gewenst, anders is het ook een optie om dit door een vakman te laten doen. In dit artikel staan de stappen uitgeschreven die doorlopen moeten worden voor het aanleggen van een ventilatiesysteem.

Keuze ventilatiesysteem en ventilatieplan

Als eerst moet er gekozen worden wat voor ventilatiesysteem er geplaatst gaat worden. De verschillende systemen hebben elk zijn eigen kwaliteiten en bijkomende voor- en nadelen. Onderstaand zijn de 4 gangbare systemen kort toegelicht. 

  • Ventilatiesysteem A: Dit is een systeem waarbij de toe- en afvoer van lucht op natuurlijke wijze wordt gecreëerd, er wordt geen gebruik gemaakt van een ventilator. 
  • Ventilatiesysteem B: Hier wordt gebruikt gemaakt van een mechanische ventilator die verse lucht van buiten naar binnen blaast. Door de overdruk die daardoor ontstaat wordt de vuile lucht uit de woning vanzelf naar buiten afgevoerd. 
  • Ventilatiesysteem C: Dit systeem werkt precies het tegenovergestelde als ventilatiesysteem B, de afzuiging van vuile lucht wordt hier verzorgd door een ventilator. Door de onderdruk die hierdoor ontstaat wordt er automatisch verse lucht de woning ingebracht
  • Ventilatiesysteem D: Ventilatiesysteem D werkt volledig mechanisch, de zowel de toevoer van schone lucht als afvoer van vuile lucht wordt geregeld door een ventilatie unit. 

Wanneer de eerste keus voor het ventilatiesysteem is gemaakt is het tijd om een zogenaamd ventilatieplan op te stellen. In het ventilatieplan worden alle voorbereidingen voor het aan te leggen ventilatiesysteem uitgewerkt. Hierin staat onder andere welke kanalen er aangelegd moeten worden, waar de ventilator geplaatst zal worden, waar er eventueel gaten geboord moet worden en welke debieten er vereist zijn. Aan de hand van dit plan kan een materialenlijst worden opgesteld en is duidelijk hoe de installatie eruit komt te zien.

Plaatsing van het systeem

Voor de plaatsing van het systeem is het allereerst belangrijk om de eventueel vereiste doorvoeren te boren. Na het boren wordt vaak als eerst de ventilatie unit geplaatst en geïnstalleerd, meestal is dit aan de muur of aan het plafond. 

Vervolgens kan er gestart worden met het plaatsen van de ventilatiekanalen. Eerst worden de zogenaamde buitenleidingen geïnstalleerd, dit zijn de kanalen die de lucht in en uit de woning richting de ventilatie unit verplaatsen. 

Hierna kunnen de binnenleidingen geplaatst worden. De binnenleidingen zorgen voor de verdeling van lucht naar de verschillende ruimtes in de woning. Gebruik het opgestelde ventilatieplan om te kijken waar de kanalen precies geplaatst moeten worden. Als laatst kunnen eventuele roosters en ventielen gemonteerd worden.

Samengevat

Zoals bovenstaand beschreven zijn er een aantal belangrijke stappen die doorlopen moeten worden voor het zelf plaatsen van een ventilatiesysteem. Het is best een flinke klus waar enige technische kennis en inzicht voor vereist is. Om deze reden kan ook besloten worden om de plaatsing van een ventilatiesysteem uit te besteden aan een vakman.


Geplaatst

in