Ventilatiesysteem en ventielen inregelen en afstellen

Wanneer een ventilatiesysteem wordt geïnstalleerd moet dit ook op de juiste manier worden ingeregeld. Dit houdt in dat de verschillende onderdelen in het systeem, zoals de MV-box, WTW-unit en de ventilatieventielen juist worden afgesteld. 

Het juist inregelen van het ventilatiesysteem zorgt voor een optimale werking en dus een gezond binnenklimaat. Wanneer dit niet goed gedaan wordt kan het zijn dat er bijvoorbeeld te weinig luchtcirculatie is waardoor zich gezondheidsproblemen kunnen voordoen. Ook kan het zijn dat het ventilatiesysteem juist te veel lucht toe- of afvoert. Dit kan leiden tot geluidsoverlast, tocht of een hoge energierekening.

Hoe werkt het inregelen van een ventilatiesysteem?

Voor het inregelen van het ventilatiesysteem moeten de ventilator en ventielen goed worden afgesteld. De ventilator kan worden ingesteld op een bepaald toerental waardoor deze voldoende lucht per uur toe of afvoert, dit wordt ook wel debiet genoemd. 

In Zehnder ventiel dat in te regelen is op 7 verschillende standen

Daarnaast moeten ook de ventielen juist afgesteld worden. De meeste ventielen zijn in te regelen in verschillende standen voor de hoeveelheid lucht die ze door moeten laten. Deze standen zijn dan bijvoorbeeld aangegeven met getallen. Door het ventiel te draaien kan de luchtdoorvoer worden aangepast. Vaak wordt in het ventilatieplan uitgerekend hoeveel debiet er vereist is per ruimte en daaruit kan worden opgemaakt hoe de ventielen ingesteld moeten worden. 

Het instellen van deze ventielen moet secuur gebeuren, wanneer een ventiel verkeerd afgesteld staat heeft dit direct impact op de andere ventielen binnen het ventilatiesysteem. Om deze reden wordt ook aangeraden om niet zelf de afstelling van de ventielen te doen maar dit over te laten aan een vakman. De vakman heeft speciale apparatuur zodat er gemeten kan worden of alles juist ingeregeld is met de juiste bijbehorende debieten. 

Wanneer moet mijn ventilatiesysteem opnieuw worden ingeregeld?

Als er verbouwingen zijn geweest waardoor de grootte van ruimtes groter of juist kleiner is geworden is het verstandig om het ventilatiesysteem opnieuw in te laten regelen. Dit omdat de het ventilatiesysteem wordt afgestemd op de grootte van de verschillende ruimtes in een woning, als deze veranderd kan dit er voor zorgen dat er te weinig of juist te veel luchtcirculatie in de aangepast ruimte plaatsvindt.

Kan ik een ventilatieventiel zelf afstellen na het schoonmaken?

Het is belangrijk om tijdens het eventueel zelf schoonmaken van de ventielen ervoor te zorgen dat de stand van het ventiel niet wordt aangepast. Om dit te voorkomen is het slim om even de standen van de ventielen te noteren of te omcirkelen op het ventiel zelf. Het kan natuurlijk gebeuren dat het ventiel per ongeluk wordt open of dicht gedraaid en niet meer duidelijk is op welke stand het terug moet worden ingeregeld. Mocht dit het geval zijn is het verstandig om een specialist langs te laten komen die de ventielen juist kan afstellen.


Geplaatst

in