Ventilatieventielen

Wat zijn ventilatieventielen?

Ventilatieventielen zijn onderdeel van eeneen ventilatiesysteem met een mechanische ventilatiebox of een WTW-unit. Een ventiel regelt de hoeveelheid lucht die wordt toe- of afgevoerd uit de woning. De ventielen zijn vaak rond en zijn te vinden op het plafond of aan de muur.

Ventiel van Zehnder

Hoe werkt een ventilatieventiel?

Ventilatieventielen zitten aangesloten op ventilatiekanalen van het kanalensysteem waardoor lucht aan – of afgezogen. Er zijn dus zogenaamde toevoerventielen en afvoerventielen. 

Toevoerventielen zorgen voor de toevoer van schone verse lucht, dit type ventiel is vaak te vinden in de woonkamer en slaapkamers. 

Afvoerventielen doen het tegenovergestelde, ze zorgen voor de afvoer van vuile en vochtige lucht uit de woning. Een afvoerventiel zal voornamelijk geplaatst worden in de badkamer, het toilet of de keuken. 

Bij een mechanische ventilatiesysteem B hoeven er alleen toevoerventielen geplaatst te worden in de woning, luchtafvoer gaat via natuurlijke ventilatie. Een ventilatiesysteem C is precies het tegenovergestelde, hier zijn alleen afvoerventielen nodig. 

Bij een ventilatiesysteem D, ook wel bekend als een WTW systeem of balansventilatie, zijn zowel toevoer- als afvoerventielen nodig. 

Welk onderhoud is vereist voor ventilatieventielen?

Door de continue luchtstroom door de ventilatieventielen kan het zijn dat er veel stof en vuil ophoopt in en rond de ventielen. Daarom is het van belang om zelf de ventielen elke 6 maanden af te stoffen of met een sotfzuiger af schoon te maken. Daarna kan met een sopje het ventiel verder gereinigd worden. 

Door de ventielen geregeld schoon te maken wordt de kwaliteit van de lucht die in huis aangevoerd wordt gewaarborgd. Zorg er wel voor dat tijdens het schoonmaken de stand van het ventiel niet gewijzigd wordt. Het kan zijn dat tijdens het schoonmaken het ventiel per ongeluk dicht gedraaid wordt, hierdoor zal er geen lucht meer door het ventiel kunnen stromen en werkt het ventilatiesysteem niet meer goed. 

Het is echter niet mogelijk om het kanalensysteem achter de ventielen zelf schoon te maken, hiervoor is een vakman met speciaal gereedschap nodig. Deze vakman zal tijdens een groot onderhoud dat elke 4 jaar moet worden uitgevoerd de kanalen reinigen.


Geplaatst

in