Ventileren in de badkamer

Waarom ventileren in de badkamer?

Één van de belangrijkste plekken om goed te ventileren in huis is de badkamer. Tijdens het baden en douchen komt veel vocht vrij dat blijft hangen. Deze vochtige lucht tast schilder- en stucwerk en badkamermeubels aan. Daarnaast is kan er snel schimmelvorming plaatsvinden bij hoge luchtvochtigheid. Schimmel geeft lelijke vlekken op de muur en ruikt daarnaast ook nog vies. Bovendien is schimmel enorm slecht voor de gezondheid.

Om de vochtige lucht af te voeren en te zorgen voor een gezond binnenklimaat is het verstandig om mechanische ventilatie toe te passen in de badkamer. Deze ventilatie voert de vochtige en vuile lucht af en zorgt voor de aanvoer van frisse en schone lucht.

Hoe werkt ventileren in de badkamer?

Voor het ventileren van de badkamer kunnen verschillende opties gekozen worden. Onderstaand worden enkele opties toegelicht.

Badkamerventilator/Buisventilator

Het plaatsen van een badkamerventilator of een buisventilator is een goede en relatief goedkope oplossing om een badkamer te ventileren. Hiervoor is wel een afvoerkanaal/opening naar buiten nodig om de lucht af te voeren. Deze ventilatoren kunnen aangesloten worden op regelaars en bedieningen waarmee de ventilator handmatig te bedienen is met een schakelaar of een timer.

Ook zijn er sensoren beschikbaar waarmee de ventilator volledig automatisch werkt, deze sensoren meten bijvoorbeeld het CO2 of vochtgehalte in de badkamer. Wanneer de sensoren een te hoog gehalte meten zal de afzuiging automatisch worden opgehoogd totdat de luchtkwaliteit weer goed is.

Centraal ventilatiesysteem

Een andere optie om de badkamer te ventileren is door gebruik te maken van een centraal mechanisch ventilatiesysteem zoals bijvoorbeeld ventilatiesysteem C of ventilatiesysteem D.  Dit systeem werkt met een centrale ventilator en een kanalensysteem met ventielen. Een centraal systeem zal ook aangesloten zijn op de badkamer en hier de luchtverversing automatisch regelen.

Een bijkomend voordeel van een dergelijke oplossing is dat ventilatiesysteem ook gebruik maakt van warmteterugwinning, dit scheelt in het energieverbruik. Nadeel van deze optie is dat de installatie veel complexer en duurder is dan het plaatsen van een losse badkamer- of buisventilator.

Wat kost ventileren in de badkamer?

De kosten van het goed ventileren van de badkamer zijn afhankelijk van de oplossing die gekozen wordt. De goedkoopste badkamer- en buisventilatoren zijn verkrijgbaar vanaf €50.

Een centraal ventilatiesysteem installeren kost toch al snel in de duizenden euro’s maar kan uiteindelijk in energiekosten op lange termijn toch goedkoper uitkomen.

Wat voor onderhoud is vereist aan ventilatie in de badkamer?

Het is van belang om de ventilatie op de badkamer goed te onderhouden, in het bijzonder vanwege de grote hoeveelheid vocht die hier vrijkomt. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat het leefklimaat gezond blijft en er geen schimmels kunnen ontstaan. Welk onderhoud vereist is ligt aan de ventilatie methode die gebruikt wordt, zie de artikelen over badkamerventilatoren, buisventilatoren, ventilatiesysteem C of ventilatiesysteem D voor het benodigde onderhoud.


Geplaatst

in