Ventilatiesysteem D

Wat is ventilatiesysteem D?

Ventilatiesysteem D is een geheel mechanisch ventilatiesysteem. Bij dit systeem wordt er gebruik gemaakt van twee ventilatoren in een WTW-unit die zowel de lucht toe- als afvoer voorzien.

Dit systeem is ook wel bekend onder de naam balansventilatie omdat de twee ventilatoren de toe-en afvoer continu in balans houden.

Vaak is de ventilatie unit bij een ventilatiesysteem D voorzien van een warmtewisselaar waarbij de warmte van afgevoerde lucht wordt gebruikt om de verse aangevoerde lucht op te warmen. Dit wordt ook wel warmteterugwinning (WTW) genoemd en zorgt ervoor dat dit systeem erg energiezuinig is.

Hoe werkt ventilatiesysteem D?

Voor dit systeem zijn geen ventilatieroosters of kieren nodig zoals bij de andere ventilatiesystemen, de gehele ventilatie van een woning wordt geregeld door de ventilatie-unit en een systeem van ventilatiekanalen.

Lucht stroomt door dit kanalensysteem en komt via ventielen in de woning. Toevoerventielen worden in de woonkamers en slaapkamers geplaatst. In de badkamer, keuken en het toilet zijn afvoerventielen te vinden.

Ventilatiesysteem D is een volledig geautomatiseerd systeem. De luchtcirculatie binnen de woning wordt continue gefaciliteerd door de ventilatie-unit. Deze unit is vaak voorzien van een geïntegreerde warmtewisselaar en staat ook wel bekend als WTW-unit. De wisselaar haalt de warmte uit de afgezogen en lucht en warmte daarmee de verse en nog koude aangevoerde lucht op, dit wordt warmteterugwinning genoemd.

Sommige WTW-units zijn ook in staat om het tegenovergestelde te doen. Koude binnenlucht wordt dan gebruikt om de warmere aangezogen lucht van buiten te koelen.

Deze video gemaakt door Itho Daalderop geeft een mooie weergave van de werking van dit systeem.

Wat zijn de voor- en nadelen van ventilatiesysteem D?

Dit ventilatiesysteem wordt gezien als het meest energiezuinige en efficiënt van alle ventilatiesystemen. Ondanks dat de ventilatie-unit zelf meer energie verbruikt wordt er veel stookkosten bespaard door het warmteterugwinning proces.

De voorverwarmde lucht die wordt toegevoerd draagt ook bij aan het comfort. In tegenstelling tot ventilatiesysteem C wordt bij dit systeem de aangevoerde lucht ook gefilterd, wat het leefklimaat bevorderd. In de ventilatie-unit zitten filters die vocht en vuil tegenhouden, daarnaast zijn er ook speciale filters verkrijgbaar die allergieën voor pollen en dergelijke tegen gaan.

Het grootste nadeel van een ventilatiesysteem D is de hoge installatiekosten, de ventilatie-unit is veel duurder dan de ventilatoren die worden gebruikt bij andere systemen en ook moet er een complex kanalensysteem aangelegd worden. Deze initiële installatiekosten worden echter weer snel terugverdiend door het warmteterugwinning proces.

Daarnaast zijn ook de onderhoudskosten voor
ventilatiesysteem D hoger dan voor de andere ventilatiesystemen.

Welk onderhoud is nodig voor ventilatiesysteem D?

Het is van belang dat dit ventilatiesysteem regelmatig en goed onderhouden wordt door een vakman, dit zorgt ervoor dat het systeem langer mee zal gaan.

De filters in de ventilatie-unit moeten elke 6 maanden vervangen worden. Dit is eenvoudig zelf te doen.

Daarnaast is het belangrijk om elke 2 jaar klein onderhoud uit te voeren. Hierbij wordt de WTW-unit geïnspecteerd en moeten de ventielen gereinigd worden.

Iedere 4 jaar is een groot onderhoud vereist. Bij dit onderhoud worden het kanalensysteem en de ventielen gereinigd. Daarnaast zal ook de WTW-unit geïnspecteerd en schoongemaakt worden.


Geplaatst

in