Een warmte terug win unit, in het kort WTW-unit, is een belangrijk onderdeel van een modern ventilatiesysteem. Bij een warmte terugwin unit wordt er, zoals de naam al zegt, warmteterugwinning toegepast. De warmte uit afgevoerde lucht wordt gebruikt om de verse lucht die wordt aangevoerd te verwarmen. Zo kun je energie besparen en je binnenklimaat verbeteren. WTW-units zijn onder meerdere namen bekend, namelijk balansventilatie, ventilatiesysteem D, warmte terugwin installatie of warmte terugwin systeem.
Hoe werkt een warmte terugwin unit?
Een WTW-unit bestaat uit twee ventilatoren en een warmtewisselaar. De ene ventilator zuigt de vervuilde lucht uit de woning af en voert deze naar de warmtewisselaar. De andere ventilator zuigt de verse lucht van buiten aan en voert deze ook naar de warmtewisselaar. In de warmtewisselaar wordt de warmte van de afgevoerde lucht overgedragen aan de aangevoerde lucht, zonder dat de luchtstromen met elkaar in contact komen. Zo wordt de verse lucht voorverwarmd voordat deze de woning binnenkomt. De afgekoelde lucht wordt vervolgens naar buiten afgevoerd. Deze toe- en afvoer gaan middels ventilatiekanalen in het plafond of in de wand waarop ventielen aangesloten zijn.
De gehele woning wordt met een WTW-installatie dus volledig mechanisch geventileerd. De warmtewisselaar in de WTW-unit zorgt ervoor dat de warmte van de afgevoerde vuile lucht weer wordt overgedragen verse aangezogen lucht. Dit bespaart energiekosten.
Waarom zitter er filters in een warmte terugwin unit?
In een WTW-unit zitten speciale WTW-filters. Deze filters zorgen ervoor dat de lucht die wordt aangezogen gefilterd wordt van schadelijke stoffen en vuil. Zo houden de filters uitlaatgassen en fijnstof tegen, maar kunnen ze ook pollen en andere stoffen die allergieën veroorzaken uit de lucht filteren voordat deze de woning in wordt gebracht.
Wat zijn de kosten van een warmte terugwin unit?
Een wartme terugwin ventilatiesysteem met bijbehorende unit is een vrij duur ventilatiesysteem. De prijzen van WTW-units beginnen vanaf ongeveer €1000 maar kunnen tot wel €4000 oplopen. Deze variatie in prijs heeft te maken het vermogen van de unit, maar ook andere opties zoals bedieningen en sensoren.
Daarnaast moet een compleet kanalensysteem worden aangelegd, de kosten hiervan zijn afhankelijk van de grootte van de woning en deze kunnen dus erg veel variëren.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een WTW-unit?
Allereerst moet een WTW-unit afgestemd zijn op de grootte, de indeling en de isolatie van je woning. Een te grote of te kleine WTW-unit kan leiden tot een onbalans in de luchtstromen, waardoor de werking en de efficiëntie van de WTW-unit afnemen. Laat je daarom altijd adviseren door een deskundige die je kan helpen met het berekenen, het ontwerpen en het installeren van je WTW-unit.
Daarnaast moet een WTW-unit ook voldoen aan bepaalde kwaliteits- en veiligheidseisen. Een keurmerk geeft aan dat een WTW-unit getest en goedgekeurd is door een onafhankelijke instantie. Een voorbeeld van een keurmerk voor WTW-units is het EPC-keurmerk, dat staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt. Dit keurmerk geeft aan hoeveel energie een WTW-unit bespaart ten opzichte van een standaard ventilatiesysteem.
Hoe vaak moet een warmte terugwin unit onderhouden worden?
Een warmte terugwin installatie moet regelmatig onderhouden worden, dit is erg belangrijk voor de werking en levensduur van het systeem.
Elke 6 maanden moeten de filters in de unit vervangen worden, dit is eenvoudig zelf te doen.
Daarnaast moet er elke 2 jaar klein onderhoud uitgevoerd worden, hierbij worden de ventielen waardoor de lucht stroomt schoongemaakt en de WTW-unit geïnspecteerd en gereinigd
Laat elke 4 jaar groot onderhoud uitvoeren, hierbij worden naast de WTW-unit en de ventielen ook het gehele kanalensysteem schoongemaakt met speciaal gereedschap.
Wat zijn de voor- en nadelen van een warmte terugwin unit?
Groot voordeel van een WTW-systeem is dat het volledig automatisch werkt, de ventilatie en luchtkwaliteit zijn altijd optimaal. Het voorverwarmen en filteren van de lucht draagt hieraan bij, zeker voor mensen die veel last hebben van allergieën is een warmte terugwin installatie erg fijn.
Ander voordeel van een WTW-unit is ook erg energie efficiënt is vanwege de warmteterugwinning, dit leidt tot lagere energiekosten.
Groot nadeel van een WTW-unit zijn de relatief hoge kosten van de unit en het bijbehorende kanalensysteem. De WTW-unit is duurder dan een simpele mechanische ventilatiebox en het kanalensysteem dat moet worden geïnstalleerd is veel complexer en groter dan bij de andere ventilatiesystemen. Het is een relatief grote investering, maar uiteindelijk zal deze investering zich terugbetalen middels de bespaarde energiekosten.
Conclusie
Een WTW-unit is een slimme investering voor je woning en je gezondheid. Met een WTW-unit kun je energie besparen, de luchtkwaliteit verbeteren en geluidsoverlast verminderen. Wil je meer weten over WTW-units en de mogelijkheden voor jouw woning? Neem dan contact op met een specialist. Zij kunnen je alles vertellen over de voordelen, de kosten en de installatie van een WTW-unit.