Warmteterugwinning

Wat is warmteterugwinning? 

Steeds meer woningen zijn tegenwoordig voorzien van een ventilatiesysteem waarbij warmteterugwinning (WTW) toegepast wordt.

Warmteterugwinning is een methode waarbij warmte van afgevoerde en vuile lucht uit de woning wordt gebruikt om de nieuwe verse lucht voor te verwarmen. Deze vuile lucht uit de woning zal gewoon naar buiten worden afgevoerd. De warmte die nog in deze lucht zit wordt alleen hergebruikt om de verse aangevoerde lucht van buiten weer voor te verwarmen voordat deze de woning in wordt gebracht.

Dit proces zorgt ervoor dat er zo min mogelijk energie verloren gaat en hierdoor stookkosten bespaard kunnen worden. Warmteterugwinning kan eigenlijk alleen worden toegepast in combinatie met een ventilatiesysteem D.

Hoe werkt warmteterugwinning?

Het warmteterugwinning proces vindt plaats in een zogenaamde WTW-unit, dit is een unit waarin twee ventilatoren zitten. Één van deze ventilatoren wordt zorgt voor het afzuigen van lucht, de ander regelt de toevoer. De luchthoeveelheden die deze twee ventilatoren verplaatsen zijn allebei even groot, daarom wordt dit ook wel balansventilatie genoemd.

De gehele cyclus die de lucht aflegt in het WTW proces gaat als volgt; De lucht wordt aangezogen door een ventilator in de WTW-unit. In deze unit wordt de lucht eerst voorverwarmd voordat deze de de lucht verder de woonkamer en slaapkamers inblaast. De lucht stroomt vervolgens door de woning en wordt weer afgezogen in bijvoorbeeld het toilet en de badkamer. Door het systeem van ventilatiekanalen komt de lucht dan vervolgens weer terug bij de WTW-unit. In deze unit wordt de warmte uit de lucht onttrokken, daarna wordt de lucht afgevoerd naar buiten. 

Een visuatie van het warmteterugwinningsproces gemaakt door Zehnder

De overdracht van de warmte tussen de luchtstromen gaat via een warmtewisselaar die ingebouwd zit in de WTW-unit. In deze warmtewisselaar stromen de warme en koude luchtstroom heel dicht langs elkaar. Door een dun membraan kan vervolgens de warmte worden overgedragen naar de koude luchtstroom.

Wat zijn de voor- en nadelen van warmteterugwinning?

Het grote voordeel van een WTW-systeem is dat er in plaats van koude lucht juist voorverwarmde verse lucht de woning ingebracht wordt. Dit zorgt ervoor dat je huis geventileerd wordt met verse buitenlucht, maar er geen koude luchtstroom ontstaat. Dit zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en wooncomfort.

Daarnaast bespaard het warmteterugwinning proces flink op de energiekosten, er hoeft minder gestookt te worden omdat er geen koude lucht het huis in wordt gebracht.

Groot nadeel van warmteterugwinning zijn de installatiekosten voor een compleet systeem, er is een dure WTW-unit nodig en er moet een complex kanalensysteem aangelegd worden.


Geplaatst

in